Съвети при избор на цвят за интериор

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ЦВЯТ ЗА ИНТЕРИОР

СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ЦВЯТ ЗА ФАСАДА

ЦВЕТОВО ВЪЗПРИЯТИЕ

Боядисвайте на принципа 60-30-10

Цветовете определят атмосферата в една стая. Благодарение на принципа 60-30-10 можете лесно да създадете балансирана цветова палитра за проект. Принципът се основава на цветова схема, базирана на три цвята, които се използват в различни пропорции в помещението.

За да се приложи 60-30-10, цялото помещение и всички елементи трябва да бъдат проучени отделно. Атмосферата се определя чрез нанасяне на избрания основен цвят за 60% в помещението. Запълнете 30% с цвят за нюанси и завършете останалите 10% с цвят за акцент.

Ако сега преведем това към всекидневна, най-голямата повърхност на стените е боядисана с основния цвят (60%). Нюансният цвят (30%) може да се намери на по-малка стена и в мебелите например. Това оставя 10% за аксесоари и текстил в акцентен цвят.

Изберете цветове от колекцията Voice of Color

Има няколко начина за избор на цветове според принципа 60-30-10. За една спокойна и хармонична цялост изберете една и съща цветна лента. Горните четири цвята могат да се използват за 60%, следващите два цвята за 30%, а най-долният за 10%.
Ако предпочитате комбинация от различни цветове, можете лесно да приложите принципа, като комбинирате цветове от различни колекции. Стига 60% да са избрани от първите четири цвята, 30% от следващите два и 10% от последния цвят.

Изберете дръзка комбинация

Бихте ли предпочели по-смела цветова комбинация? Принципът 60-30-10 може да се приложи и в обратна посока. Един от четирите най-тъмни нюанса може да се използва като основен цвят (60%). Следващите два по-светли нюанса за 30% и най-светлият цвят за 10%. Разбира се, можете да избирате между цветова комбинация от една и съща цветна лента или комбинация от различни цветове от гамата.
Всичко е възможно и всичко е позволено; докато преди трябваше да сте експерт по цветовете, за да създавате вълнуващи цветови комбинации, Voice of Color ви дава възможност да направите това сами с увереност

Voice of Color е новата цветова система на Sigma Coatings. Цветовата система се състои от повече от 2000 внимателно подбрани цвята и е разработена от нашите собствени експерти по цветовете. 

Цветовете предизвикват емоции. Цветовете ви позволяват да изразите себе си и да създадете хармония във вашия дом. Но препоръчването на правилните цветове в правилната комбинация може да бъде трудна задача. Изневерява ли ви смелостта? 

Не търсете повече. С нашата удобна цветова система можете лесно да създадете желаната атмосфера във всяка стая. Voice of Color помага в търсенето на правилните цветове, независимо дали става въпрос за стая, цяла къща или голям проект. Крайната цел е да вдъхновите клиента си, да намерите правилния стил за даден проект и лесно да правите цветови комбинации.  

Оцветете сами вашата стая с ColorDesigner App – КЛИКНЕТЕ ТУК 

Уау ефект с много видове БЯЛО

От десетилетия RAL 9010 и 9001 са най-продаваните бели бои.
Изкушете се с други видове бяло и гланц.

Много различни видове бяло
Трудно е да се избере от всички налични видове бяло. Кремаво бяло, подпухнало бяло, перлено бяло, снежнобяло, списъкът е безкраен. Възможно е да се използват всички видове бяло едно до друго. Чисто бялото може да бъде идеално съвместимо с начупено бяло. А високият гланц може да се комбинира с матово бяло. Можете да смесвате бели покрития с други цветове, например нюанс на червено или жълто.

Нека ги комбинираме!
Студеното бяло напомня различно усещане от топлото бяло. Комбинирайки и двете, вие ще балансирате двете. Можете да използвате по-твърд тон бяло заедно със сиво и някои други цветове. Или чисто, ярко бяло с топъл кафяво-черен цвят.

Студено бяло
Студеното бяло се използва често в топли и слънчеви страни. Тези видове бяло са най-добри за стаи, насочени на юг или запад. Можете да получите студено бяло чрез смесване на чисто бяло и малко черно или синьо.

Топло бяло
Топлото бяло пасва идеално за стаи стаи със северно или източно изложение.

Дивани и завеси
Помислете за взаимодействието между цветовете на вашите мебели, завесите и материалите. Един червен диван, например, се вписва прекрасно с бяла стена и нюанс на червено.
Разчупеното бяло с оттенък на жълто или розово, от друга страна, може да се комбинира добре в стая, която има разнообразие от цветове.

СЪВЕТИ за избор на цвят

Създайте цветова схема

Какви цветове ще изберете за вашите стени, дограми и врати?
С персонализиран цветови план ще се наслаждавате на цветовете си много по-дълго.

Ето как можете да започнете

• Разгледайте внимателно цветовете на пода, мебелите, завесите и други неща. Кои цветове ще паснат, кои са съвместими? Направете снимки на вашия интериор и от това, което се откроява.
• Кои цветове или цветови комбинации ви харесват? Събирайте снимки от списания. Разходете се и снимайте цветя, дървета, фасади на други къщи, реклами и коли в любимите си цветове. Посетете музей и направете моментна снимка на картина, която харесвате.
• Сега от всички снимки, които сте направили, можете да създадете своя собствена цветна палитра.

Поискайте съвет въз основа на цветни карти

При вътрешно боядисване

На пръв поглед изглежда, че можете да се справите , когато боядисвате сами и лесно да спестите пари, изисквани от професионалист. Въпреки това, когато купувате материала, бъдете сигурни с какво можете да се справите сами и с какво не. По-специално изборът на нюанси и изборът на подходяща боя изисква опит в боядисването. Консултацията със специалист си струва в това отношение, защото изборът на боя е алфата и омегата на успешното боядисване.

Някои бои се продават на много достъпни цени, имат страхотни параметри и са подходящи за по-малко опитни бояджии, но при закупуване на продукти за боядисване най-евтиното решение не винаги се изплаща, защото може да не доведе до очаквания ефект и ще трябва да бъде ремонтирано или боядисано отново. Изборът на нюанс зависи от вас, но винаги пробвайте качеството на боята. Това е единственото, което гарантира, че резултатът ще бъде 100% и няма да ви се налага да боядисвате догодина.

Препоръчваме миещи се бои с така наречената устойчивост на мокро абразия. Ако стените много често са с петна от пръсти или пръски, можете лесно да отстраните мръсотията с гъба и вода с препарат и няма да получите никакви щети. Ако имате деца или домашни любимци, ще оцените предимствата на миещите се стени всеки ден. Миещите се бои ще издържат по-дълго. Спестявате време и пари.

Какво е добре да знаем при избора на боя?

 • • Не всеки цвят е подходящ за всяка основа и употреба.
 • Боята също се различава по устойчивост на абразия и възможност за миене.
 • Някои материали създават лъскави повърхности, а други матови.
 • Всяка боя има различна покривност.
 • Изчисляването и планът за потребление са важни въпроси. Спестява разходи.
 • Съобразете състоянието на повърхността, която ще боядисвате и какъв вид е стаята.
 • Не е лесно да смесите сами същия нюанс за последващ ремонт. Използвайте PPG Color Center .

Бяло или цветно?

Пастелните нюанси, цветовите комбинации, ивиците и други форми или специални техники се радват на нарастваща популярност, но мнозина предпочитат чистотата и простотата на бялата рисунка.

Някои хора казват, че бялото не е истински цвят. Бялото обаче придава на интериора приятелска и чиста атмосфера. Работи добре върху стена с различна структурирана повърхност, което води до лек и просторен интериор. Освен това се съчетава перфектно с мебели и аксесоари от естествени материали като дърво. Стените заемат големи площи, така че трябва да изберете цвета им с внимание и уважение към всички останали членове на семейството, техните вкусове, начин на живот и лични нужди.
Топлите цветове работят оптимистично: светлите нюанси оптически осветяват и разширяват пространството. Тъмните нюанси стесняват помещението, намаляват, но и ясно определят предназначението му.

Студените цветове се усещат хладно: Те създават впечатление за чистота, свежест, спокойствие и обикновено се използват в спални и офиси. Ярките им нюанси оптически разширяват пространството; но по-тъмните нюанси трябва да се използват само в големи и слънчеви стаи.

 

ДЕТСКА СТАЯ

Трансформация на детската стая в царството на предучилищна възраст.

Първите цветове, които царуват в стаята на нашето новородено дете са сладки рози или сини пастели. С времето обаче започваме да планираме промяна на цветовете и адаптиране на интериора към нуждите на предучилищното дете.

Какви нюанси ще работят в детска стая?

В живота на всяко малко дете идва момент, когато люлката и малките легла се превръщат в едно легло, а масата за повиване – в скрин с дрехи. Вместо гризалки и дрънкалки, рафтовете са пълни с книги, книжки за оцветяване и кубчета. Също така е идеален момент за промяна на подредбата и цвета на интериора. Можем да го направим по два начина.

Магията на цветовете.

Децата обичат наситените цветове както по дрехите, играчките, спалното бельо, така и по стените. Когато избирате боя за детската стая, изберете такава, която ще бъде дълготрайна и в същото време екологична каквато е Sigmacryl Décor matt.

В детската стая си струва да приложите няколко топли цвята, но с повишено внимание. Твърде много различни цветове ще затрупат интериора и малкото дете няма да може да се фокусира. Поради артистичните умения, които се появяват в предучилищна възраст, които не изглеждат по-добре никъде по стените, отколкото на местата, които са най-изложени на мръсотия. Латексовата боя с повишена устойчивост на триене ще се окаже идеална, като Sigmapearl clean matt , която може да се тонира във всякакви цветови нюанси.

Магията на контраста

Тези, които не искат да създават цветна аранжировка в детската стая, могат да заложат на класиката и контрастите. В такъв интериор трябва да покрием стените с универсален, приглушен цвят – бяло или сиво. Останалата част от декора ще допълним с наситени цветове. Те могат да бъдат розови за момиче или в жълто-зелени цветове за момче, пердета, килими, покривки или одеяла. В стая, базирана на контрасти, допълненията в черно и бяло с шахматна дъска или зебра също са перфектни. Цветните играчки със сигурност ще изравнят минималистичния интериор. Дизайнът на детската стая в такъв тон дава големи възможности за подреждане, тъй като можете бързо и лесно да промените интериорния декор с помощта на различни аксесоари.

Възможно e да промените възприятието на пространството, като промените цвета му.

Като цяло мрачните цветове са склонни да свиват пространството, докато светлите цветове са склонни да го разширяват. Освен това, като се играе внимателно с цветовете и нивото на техните нюанси, начинът, по който се възприема една стая, може да бъде променен и нейните недостатъци намалени.

Накратко, цветовете влияят на възприятието, което имаме за дадено пространство, така че е важно да знаете няколко ръководни принципа, преди да започнете боядисване.

 • За какво ще се използва пространството?
 • Какво е осветлението на стаята - естественото или изкуственото?
 • Каква атмосфера искате да създадете?
 • Как е обзаведена стаята и кои цветове вече преобладават?

Тясна стая

Направете една стая да изглежда по-голяма.
Предпочитайте нюанси на бяло и светли тонове.
Ако на тавана се нанесе бяло, създава усещане за по-висок таван

Дълга стая - Скъсяване на стаята

Скъсяване на пространство, което изглежда твърде дълго.
Предпочитайте наситен цвят, на задната стена, за да се намали усещането за дълбочина.

При голяма ширина на стаята

Направете една стая да изглежда по-малка.
За предпочитане е да изберете тъмни цветове, които да нанесете по страничните стени, ако те изглеждат прекалено големи.

Висока стая

Ако стаята изглежда много висока - нанесете тъмен цвят на тавана, когато стаята изглежда твърде висока.